ПРОТЕИНОВИ ТОПЧЕТА

Настъплението на тази нова стръв на основата на животински компоненти, като казеин, лакталбумин, яйчен албумин, започна преди около десетина години. Протеиновите топчета се произвеждат в много модификации, които се различават по цвят и вложените допълнителни ароматизатори. Най-често плодови ванилия, ягода, банан, ябълка, но и месни на раци, миди, на насекоми. Монтажът на протеиновите топчета не става директно на куката, а близо на 3 4 см от нея на отделен тънък конец, тип изкуствен косъм. Така подозрителността на големите и видели две и двеста шарани бива притъпена. Кръглата форма на тази стръв също не е избрана случайно. Експериментално е потвърдено, че повечето шаранови риби неизменно я предпочитат пред всяка друга форма на една и съща като съдържание стръв. Вижте протеиноните топчета на CCMOORE тук

ЧЕРЕН ДРОБ

Суровият животински черен дроб е типична зимна стръв за речен кефал. Той се използва в късната есен, зимата и ранната пролет. Дробът се реже на ивици, наподобяващи пиявица. На черен дроб е възможно да се лови и костур, но с по-малък успех. Някои европейски риболовни школи го препоръчват и за сомски риболов в по- топлите годишни сезони, като дори съветват да се използва вмирисан. От гледна точка на въдичаря това е неприятно, но рибите често се хранят с такива неща, които не са по вкуса на хората. Препоръчваме CCMOORE Liver powder

ДАЛАК

Стръв, която се употребява като черния дроб. И в двата случая имаме богато кръвоснабдени органи, които привличат хищника и с миризмата на кръвта. Никак не е случаен фактът, че край отходните канали на кланиците например по Дунав се намират едни от най-добрите места за риболов. Препоръчваме CCMOORE Minamino.

ХЕМОГЛОБИН

Неотдавнашният страх от хранително-вкусовата промишленост е затруднил получаването на месни продукти от бозайници, но сега можем да ви предложим този високо концентриран прах от кръв / хемоглобин, който е бил изследван и пречистен. С високи хранителни качества и отлична стойност на суровия протеин, той прави превъзходна съставка на примамката, идеална за свързване и втвърдяване, като придава тъмно червено / кафяво покритие на примамките (чудесно за потъмняване на примамките за рибни храни). Препоръчваме Blood powder.

СУРОВАТЪЧЕН ПРОТЕИН

Суроватъчният протеин има отлични качества, които помагат да се „завържат” смесите, да се уплътнят и придадат на примамката гладка структура, което значително улеснява улова. Ефективен в комбинация с други млечни протеини, примамки. Препоръчваме Whey Protein Concentrate.

ЦАРЕВИЦА

Употребата у нас е закон Божи при гоненето на сериозен успех при шарана. Едър клен, бял амур, платика, каракуда и дори сомове и морски кефал също излизат на царевица. В практиката са се обособили три начина за ловене с нея. Най-разпространеният от тях е да се лови на прясна млечна царевица. Важно е да се знае, че никога не се режат зърна от кочана. Те се оронват, като се следи за цялостта им. Нанизва се внимателно в долната част на зърното, като може да се поставят две или три зърна на куката. Тази стръв отлично се съчетава със захранваща хранилка и капан на кюспе. Предпочитаната линия е на тежко, но и на плувка дава добри резултати. Поради повсеместното приучване на рибата към нея много колеги си консервират млечна царевица в бурканчета от детски храни за следващия сезон. Това става или с познатата на всеки българин домашна технология за стерилизация, или в мастика. Вторият метод допълнително ароматизира стръвта, подканяйки нашия дебел воден партньор да му удари и едно “питие” заедно с мезето. Старата зряла царевица от минала реколта също се използва за гонене на шаран. Най-простият начин е тя да се свари до омекване на зърната и да се употреби като заместител на млечната царевица. Третият вид за употребата на тази стръв е тактически ход, който цели да елиминира възможността старата царевица да бъде опоскана от по-дребни екземпляри. Същността на упражнението е, че зърната се предлагат съзнателно в сухо и твърдо състояние. Така те не са по силите на гълтачните вътрешни зъби на малките и средни риби, а само на старите трофейни екземпляри. Технологията на поставянето на тези твърди зърна е специфична. Те предварително се пробиват с тънка бургия. Някои наши капацитети в гоненето на дърти шарани са на мнение, че това не бива да се прави напречно, а само по дължината на зърното. Възможни са обаче и двата начина на просвредляване. Монтажът най-често е с подвижно олово или със спирала. Най-често зърната се вързват към куката с много къс повод от мек конец. В Европа обаче използват и монтаж без пробиване, който може да се приложи и към други зърна за стръв. При него с бързо втърдяващо се лепило към дъгата на куката се залепят едно или две зърна. Тактическата хитрост с използването на стара и твърда царевица наистина отсява претендентите за решаващия удар, защото коравата хапка не е по силите на подрастващото шараново поколение. Препоръчваме CCMOORE Maize Flour.

КАЧАМАК

Въдичарските качамаци са измесени с вода и добавки хляб. Най- често се използва вътрешността му, защото корите по-трудно се превръщат в еднородна маса. Вътрешността на хляба леко се накисва във вода и месенето започва. От време на време ръцете се топват във вода, като сместа продължава енергично да се мачка. Така хлябът се превръща във въдичарски качамак. Той е мек, но и достатъчно жилав, за да се задържа устойчиво на куката. Добавките са по личен избор, като предимно с тях се гони допълнителното ароматизиране или по-добрата консистенция на качамака. Те могат да бъдат ванилия, анатолово масло, ментолово масло, слънчогледово олио, халва, накиснато кюспе или стрити растения, като например чубрицата, и т.н. Омесеният хляб може да се използва на дъно и на плувка с единични куки или тройки. Качамакът се употребява и за запълване на спирални хранилки, като в този случай на куките може да се постави и друга стръв. При монтаж на линия на леко се лови с подходящи по размер топчета. Ловят се почти всички видове дребни и средни риби – уклей, червеноперка, бабушка, платика, каракуда, лин, шаран, черна мряна, клен, скобар, кротушка, морунаш и т.н. На тежко се гони предимно шаран, едър лин и едра каракуда. Препоръчваме Полента 1 kg


КОНОП

Зърната на тази техническа култура също са маслодайни. Употребяват се като слънчогледа, но у нас въпреки популярността им в миналото сега рядко се използват. Препоръчваме CCMOORE Liquid Hemp oil.


ПЛОДОВЕ

Най-важният клиент на въдичарския "плод-зеленчук" е речният кефал. Това определя и вида на използваните за стръв плодове. В основни линии това са диворастящи видове по бреговете на реките, чиито плодове по естествен начин попадат във водата.

Джанки

Зрелите джанки с червен цвят са любимо лакомство за едрите кефали. Те се нанизват внимателно на къса кука от типа раунд, като се стремим извивката да заобиколи костилката. На джанка се замята в по-тихите дълбоки вирове най-често на плувка, без допълнителна тежест. Препоръчваме Ultra Plum essence.

Черница

Това също е отлична стръв за едър речен кефал. Тя е по-лека от джанката и стои на куката по-стабилно. Най-подходящата линия също е на леко, без допълнителна тежест. Препоръчваме Ultra Mulberry essence.

Къпини/Боровинки

За стръв стават по-едрите и зрели зърна от къпина. Те са добър заместител на черницата. Препоръчваме Ultra Cranberry Essence.